Uima-allas

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2015, Draama

Kuva: Brendon Connelly/Flickr

Kuva: Brendon Connelly/Flickr

Teksti: Maria Louna-Korteniemi

 

MIES:

No okei se homma kieltämättä vähän kusi. Mut emmä mitenkään voinut tietää miten paljon sillon satais. Oikeesti. Siitä se kaikki lähti alaspäin.

No se idea oli alun perin vaimon. Vähän semmosta Hollywood-tunnelmaa, se sano. Pientä luksusta elämään. Jaksaa sit taas arkea ja kattella omaa pärstäänsä ku joskus voi kuvitella olevansa jossain ihan muualla. Pöljä idea se musta oli, mut mitä sitä ei mies tekis pitääkseen muijansa tyytyväisenä. Pitää muija sitte mutkin tyytyväisenä, jos tiiät mitä mä tarkotan. Noni joo, leikki leikkinä, vakava paikka.

Mut lähettiin siitä sit rautakauppaan, tai no kateltiin vähän ohjeita tietysti eka. Mun veljellä on kaivinkone, se on ruopannu niiden pihalammenki, et oli ihan asiantuntijaki siinä hommassa mukana. Saatiin sieltä rautakaupasta ne muovit ja sementit ja muut ja Mirkka sai valita kaakelit. Sehän se siinä sille tärkeintä oli. Oikeesti, naiset. Sinisiä kaakeleita, eiku anteeks asuulia tai asuuria, jotain semmosta. Niin se meni.

No joo, takas asiaan. Takapihalle se allas oli suunniteltu, rinteen viereen et olis hyvät näkymät ympärille. Joni, mun veli, ajo Komatsun paikalle. Vähän piti ottaa aitaa auki ku se rouhasi ensin vähän portinpieltä mennessään, Komatsu. Et se mahtuis sisään. Ja Joni kaivo sen kuopan sinne takapihalle.

Aika tunnelmallista oli sit ku se oli valmis. Aurinko paisto, kirkas vesi kimmelsi altaassa, edessä aukes laakso ja harjumaisema, vähän niinku olis lomalla vuoristossa. Ja vaimo se siel sit suulaili aurinkotuolissa ja kävi välillä uimassa. Hankki punaset bikinitki vaikkei ole pitkään aikaan uimarannoilla semmosia suostunu käyttään ku kokouimapuku on pitäny olla. Mut nyt oli sit silmänruokaa mullekki, et ei se silleen paskempi idea se allas kyllä ollu.

Vähän jotain pientä korjattavaa siihen rupes tulee kyl aika pian, vähä sellast, kyl sä tiiät, mut ei mitenkään pahasti. Kyl mä Jonilta kysyin jossain vaiheessa et mites se kuoppa, ja pohja ja seinät, et tuliks ne ihan ookoo, mut se sano et ei niis mitään. Kyl se osaa yhen uima-altaan tehä. Ja mähän vein sen sit loppuun ku Joni oli hoitanu sen alkuun. Et kyl nyt omaan veljeensä voi luottaa.

No mut sit tuli se kylmä ja sateinen heinäkuun viikko. Se ihan saatanan kylmä ja sateinen. Mul oli tietysti loma just sillon ja me lähettiin mökille. Mut siel oli satanu niin saatanasti et mökkitie oli yhtä liejua ja auto jäi siihen sutimaan, ja sit kesti neljä tuntia ennen ku me saatiin takka syttymään. Oikeesti, munat jääty, ja siitä ei yleensä heinäkuussa tarvii valittaa. Mut ei se mitään. Me tultiin sieltä kotiin, ja kotona se ikävä ylläri sit odottiki.

Yks niistä uima-altaan kulmista oli sortunu sisään, siis sinne altaaseen. Vesi oli tietysi ihan ruskeeta, sellasta likasta lientä missä lillu roskia ku sinne oli valunu maata sieltä reunalta. Se siitä Hollywood-tunnelmasta.

Mitä siinä sit voi tehä? Oikeesti, mitä sä teet ku sä tuut mökiltä missä sä oot kärvistelly viikon, nii kotiin, ja sun vaatteet haisee ja auto on mudassa ja niska niin paiseilla hyttysenpuremista et siihen sattuu, ja sä tuut kotiin ja sun uus uima-allas on romahtanu! Mitä sä teet?

No mä sit soitin Jonille et tarviis Komatsua vielä lainaan. Ja se toi sen sit seuraavana päivänä, otettiin aitaa taas auki et saatiin se takapihalle. Mut yöllä oli taas alkanu sataa ja se jatku päivällä, mut eihän siinä silti muu auttanu ku alkaa kaivaa maata siitä altaan kulman ympäriltä et pääsis korjaamaan sen. Pakko se oli saada tehtyä ettei se koko roska olis alkanu tulvia yli. Mut se maa oli sit siinäki aika liejua ja alko vähän sortua, ja mä olin ehtiny kauhasta vasta muutaman kerran ku Komatsu alko vajota ja kallistua. Ja se vaan kallistu ja kallistu mut mä ehdin onneks just hypätä pois. Mut se vaan jatko ja sit jumalauta se rysähti siihen uima-altaan reunan päälle ja se reuna romahti altaan suuntaan ja maa sortu rinteen suuntaan ja vesi alko vyöryä siitä yli sinne rinteeseen, ja sit jumalauta se Komatsu lähti kaatumaan sinne rinteeseen!

Sade ja tulviva vesi pehmensi sitä maata koko ajan lisää, ja sinne se Komatsu sit vieri mudan ja veden mukana, ja siel oli alhaalla taloja ja kaikki tulvi sinne niiden pihalle. Komatsu törmäs johonki autotalliin ja murskas sen mennessään, ja jälkeenpäin me kuultiin et joku ipana olis ollu ulkoiluttamassa marsuaan ja vesi olis vieny sen marsun mukanaan. Oikeesti, marsun, kuka ulkoiluttaa marsua? Mut se ipana oli ilmeisesti ite ollu jossain kuistilla et sille ei sit ollu käyny kuinkaan. Mut kellarit täytty mudalla ja kaikki ja saatana mikä sotku, ja me katottiin siitä pihan reunalta sinne alas, ja Mirkka tuli ulos ja alko itkee ja huutaa et mitä helvettiä me oltiin tehty ja koko ajan tuli vettä ku Esterin perseestä.

 

ASIANAJAJA:

Miksette te tyhjentänyt sitä allasta ennen mökille lähtöänne? Tai viimeistään ennen kuin aloitte kaivaa.