Rikosromaaneja ja tieteen popularisointia

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2016, Haastattelut

Taina Kuuskorpi. Kuva: Juho Heikkinen

Taina Kuuskorpi. Kuva: Juho Heikkinen

Teksti: Frida Pessi

Kirjailija, psykologi ja kouluttaja Taina Kuuskorpi on juuri saanut käsistään rikosromaanin painovedoksen. Takana on kaksi kiireistä vuotta, joihin mahtuu romaanien lisäksi myös Lola Wallinkosken elämänkerta, oman yrityksen perustaminen sekä tiedonjulkistamisen valtionpalkinto.

– Töitä on tehty paljon, joten on hyvä, että tuloksiakin syntyy, Kuuskorpi summaa parin viime vuoden tapahtumat.

Ensimmäinen lastenromaani Jokun Talo ilmestyi 2014 keväällä. Samana syksynä ilmestyi Juho Heikkisen kanssa kirjoitettu tietokirja Psykologiset testit ja testaukset – Tosiasiat, uskomukset ja pelot. Vuonna 2015 Teos sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä palkinto jaetaan vuosittain tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle.

– Luulin kirjamme olleen mukana jo edellisellä kierroksella, joten palkinto tuli täysin yllätyksenä, Kuuskorpi kertoo.

Kun tieto palkinnosta tuli, työpöydällä olivat jo seuraavat projektit. Harri Winterin kanssa kirjoitettu rikosromaani Paratiisin Varjot oli lähdössä kustantajalle ja Lola Wallinkosken elämänkerta painoon.

– Ensimmäinen reaktioni palkintoon taisi olla, että nyt en kerkeä, Kuuskorpi nauraa.

 

Tekniikkaa, tutkintaa ja loogista päättelyä

Vaikka pahimmat kiireet ovat hetkeksi hellittäneet, katselee Kuuskorpi jo kohti tulevaa. Suunnitelmissa on seuraava tietokirja, joka liittyy pahuuden olemukseen. Teosta varten tehtävä tutkimus on avuksi myös Kuuskorven seuraavan rikosromaanin kirjoittamisessa.

– Teen aina vähintään kahta asiaa yhtä aikaa. Olen pohtinut, että jatkossa uusien projektien pitää tukea paremmin toisiaan, Kuuskorpi sanoo. – Tieteellisen tiedon ja tieteen popularisointi minulta sujuu, mutta dekkarinkirjoittaminen on ehkä kuitenkin se palkitsevin ja kiinnostavin alue tällä hetkellä.

Rikosromaaneissa Kuuskorven mielestä tärkeintä on uskottavuus. Faktojen pitää olla kohdallaan ja taustatyö hyvin tehty. Myös psykologiasta on apua rikosromaanien jännitteen luomisessa, kun tietää, miten ihminen toimii ja reagoi erilaisissa tilanteissa – esimerkiksi silloin, kun pelkää.

 

Fiktion ja faktan yhdistelmä

Kuuskorpi on aina lukenut paljon jännityskirjoja ja dekkareita. Yhteiskuntatieteilijänä häntä kiinnostaa, millaisia rikoksia ja yhteiskunnallisia asioita kirjallisuudessa nostetaan esiin. Parhaimmillaan dekkareista pystyy lukemaan paljon muutakin kuin sen, kuka sai kiinni ja kenet.

– Rikosromaani on parhaimmillaan fiktion ja faktan yhdistelmä. Dekkareissa on tekniikkaa, tutkintaa ja loogista päättelyä ja dekkaristi tarvitsee paljon taustatietoa. On vaikea kuvitella dekkaria, jonka pystyisi tekemään vain kuvittelemalla.

Suomessa rikosromaanit lokeroidaan yleensä populaariksi kirjallisuudeksi. Kuuskorven mielestä populaarikirjallisuus ansaitsisi enemmän arvostusta. Sen avulla tavoitetaan suuri yleisö.

– Kaikkien pitäisi löytää rohkeasti oma lajinsa eikä tavoitella kaunokirjallisuuden korkeinta eliittiä vain sen saaman arvostuksen takia. Kaikella kirjallisuudella on oma paikkansa ja yleisönsä, Kuuskorpi sanoo.

 

Unelmana auttaa uusia, lahjakkaita kirjoittajia markkinoille

Kaiken muun keskellä Kuuskorpi perusti myös oman yrityksen. Luovin Oy keskittyy kirjoittajakoulutukseen, tekstien tuottamiseen ja luovuuden tukemiseen. Kuuskorven ja Heikkisen Psykologiset testit ja testaukset oli ensimmäinen yrityksen kustantama kirja.

– Minulla oli sellainen tuntuma, että Psykologiset testit ja testaukset -kirjaa tarvittiin. Halusin tehdä sen täsmälleen visioimallani tavalla, siis itse. Kustannussopimuskin kirjaan olisi ollut tarjolla, mutta kuvio mutkistui elämää suurempien vastoinkäymisten vuoksi, joten selkeintä oli tarttua itse ohjaksiin. Se kannatti ehdottomasti.

Nyt Kuuskorpi puntaroi mahdollisuutta laajentaa kustannustoimintaa ja julkaista tulevaisuudessa myös muiden kirjoittamia teoksia ”Laatudekkareita vaativille lukijoille” -hengessä.

– Unelmani olisi auttaa uusia, lahjakkaita kirjailijoita markkinoille, kunhan omilta projekteiltani ehtisin, Kuuskorpi sanoo.

 

Energia synnyttää energiaa

Keväällä Kuuskorpi opettaa dekkarikirjailijoita, kun maaliskuussa käynnistyy Turun yliopiston luovan kirjoittamisen oppiaineen ja sen kannatusyhdistyksen yhteistyössä toteuttama Juonenpunojat-koulutus. Rikoskirjailijan ja dekkaristin täsmäkoulutuksessa pureudutaan juoneen ja kootaan rikosromaaneille tarinan kasassa pitäviä luurankoja.

Kuuskorpi vertaa projektejaan maratonin juoksemiseen.  Kiireestä huolimatta hän on tyytyväinen lopputulokseen.

– On aivan mahtavaa, että on mahdollisuus ja tilaisuus tehdä töitä kirjallisuuden parissa, Kuuskorpi sanoo. – Kirjoittaminen itsessään on palkitsevaa. Siksi ihmiset sitä tekevätkin, palkkaa työstään kun ei varsinaisesti saa, joten motiivi on oltava sisäsyntyistä. Minulle valmiiksi saaminen on tavoite, olipa kyse mistä tekemisestä tahansa. Tarinan muovautuminen kirjaksi on sitä mitä konkreettisimmin. Energian syntymistä on psykologiassakin pohdittu paljon. Minusta energia synnyttää energiaa, tekeminen auttaa tekemään enemmän.