Printattu Aurajoki

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2017, Haastattelut

Vallilan Aurajoki-kuosia esillä

Teksti ja kuva: Tiina Österman                                                                                                                               

Mitä kertoisit, jos sinun pitäisi kuvailla, miltä Aurajoki näyttää? Tuleeko sinulle ensimmäisenä mieleen Aurajoen harmaaksi haukuttu vesi, onko näkymä talvinen, kesäinen vaiko keväinen? Näetkö silmiesi edessä Aurajoen iltavalossa vai keskellä päivää? Meillä jokaisella on oma kuvamme Aurajoesta. Yksi kuva on noussut monien tunnistamaksi ja sen voi ajatella edustavan sitä, miltä Aurajoki useimpien ihmisten mielestä näyttää. Vallilan kaupunkiprintti-sarjassa on kuosi, johon on kerätty monet tunnetut Aurajoki-maiseman tunnusmerkit.

Maisema kankaalla

Suunnittelija Riina Kuikka kerää ottamistaan kuvista kollaasin työpöydälleen Vallilan tiloissa Helsingissä. Ajatuksissaan hän kulkee Aurajoen vartta elokuisena iltana, valo taittuu kullankeltaisena koristeellisista katulyhdyistä syksyn viimeisiin vihreisiin lehtiin. Illan hämyssä viipyvä tuuli kuiskii romantiikkaa. Hän jatkaa työtään piirtämällä, maalaamalla ja välillä tietokoneensa ruudulla. Riikka Kuikka haluaa tallentaa kankaalle parhaimmat muistonsa ja tunnelmapalansa entisestä kotikaupungistaan elokuisena kesäiltana. Lopullisessa versiossa kankaalle piirtyvät joenrannan vanhat talot, veden ylle kurkottavat puut, kaupungin siltasilhuetti ja jokilaiva. Jossakin kaukana häämöttää Turun linna. Kuva ei ole todellinen näkymä mistään tarkasta paikasta joen varrella, vaan se on mosaiikki suunnittelijan näkemistä ja ottamista kuvista sekä muistoista. Se saa kuitenkin useat ihmiset tunnistamaan näkymän turkulaiseksi jokimaisemaksi.

Vallilan kaupunkimaisemaprintti-sarja alkoi alun perin helsinkiläisistä ja ulkomaisista kaupunkinäkymistä. Kaupunkiaiheet ovat ”vallilalaista” kulttuuria. Yrityksen omasta historiasta löytyy vahva sidos urbaaniin punatiilimiljööhön. Vuonna 2014 sarja laajeni kattamaan mm. Turun jokimaiseman. Printin värit mukailevat ajan henkeä. Jos kuosi myy hyvin, niin värejä tulee lisää. Vaikka kuva on hyvin paikkasidonnainen, niin kuosi on suosittu koko Suomessa.

Kangas valmistetaan Turkissa. Sitä voi ostaa metritavarana tai sitä saa myös monissa valmiissa tuotteissa kuten verhoina, tyynyinä, kasseina, lakanoina ja pöytäliinoina.
Maisema mekossa

Paraisilla nuori vaatesuunnittelija miettii oman mallistonsa kehittämistä. Hän ihastuu Vallilan Aurajoki-näkymään kankaalla. Mallu Olsson ei ole tyytyväinen ennen kuin hän saa lehtiöönsä piirtymään sellaisen mekon, jota hän voi itsekin kuvitella pitävänsä niin syntymäpäiväjuhlilla, häissä, edustustilaisuuksissa kuin töissäkin.

‒ Ajattelin heti, että ”tää on hitti”, kun näin Vallilan Aurajoki-printin. Aurajoki on yksinkertaisesti paras kohta Turussa, MyOlsson liikkeen perustaja ja suunnittelija Mallu Olsson kertoo. ‒ Mekot ovat kuuluneet mallistooni vuodesta 2015 alkaen.

Samaan aikaan hän on suunnitellut myös oman printin Aurajoen maisemasta. Se pohjautuu valokuvaaja Vesa Aaltosen ottamaan valokuvaan. Mallu Olssonin oma printtikangas on joustavaa ja siinä on mukana kiiltoa. Mekkojen malli on sama kummassakin kangasvaihtoehdossa.

‒ Minulle värit ovat hirmuisen tärkeitä. Haluan, että ne ovat juuri oikeanlaiset. Tein aika kauan töitä, jotta löysin Euroopasta sellaisen kangasvalmistajan, jonka värivalikoima on juuri haluamani. Kirkkaat ja puhtaat värit sopivat suomalaiselle naiselle. Pukeutumisen pitää olla ensisijaisesti hauskaa, Mallu Olsson kertoo oman printtinsä synnystä.

Tyypillinen mekon ostaja on aikuinen nainen, joka on sinut itsensä kanssa. Hän on löytänyt oman pukeutumistyylinsä ja hän on rohkea. Mekkoja on myynnissä myös Lapissa ja Itä-Suomessa, jälleenmyyjiä on noin kymmenen. Tampereella myydään hyvin Aurajoki-mekkoja. Tässä kohdassa kaupunkien välinen loputon kilvoittelu on unohtunut; rauhallinen jokimaisema puhuttelee kotipaikasta riippumatta.

Mekot ovat myös yhdistäneet käyttäjiään. Mallu Olsson kertoo kahdesta naisesta, jotka olivat Karibian risteilyllä. Heidän kummankin matkalaukusta löytyi Aurajoki-mekko ja he ystävystyivät. Nyt he tekevät ulkomaanmatkoja yhdessä.

 

Maisema juhlissa

‒ Olen asunut Aurajoen itärannalla nuorempana ja minulle on jäänyt elävästi mieleen lämpimät kesäiset illat virtaavan veden äärellä. Kun näin Aurajoki-kuosisen mekon messuilla, ihastuin sen erikoisuuteen ja kauneuteen. Tekijä sovitti mekon mitat minulle messuilla, mekkoni on tehty juuri minulle. Korkeasta hinnasta huolimatta ostopäätöksen teko oli helppo, Brita Nummi, yksi Aurajoki-mekon omistajista kertoo.

Brita Nummi piti myös siitä, että mekko on ommeltu lähellä ja että kankaan suunnittelu on suomalaista työtä. Hän käy puhumassa ulkomaisissa seminaareissa ja tapaa usein kollegoja vieraista maista. Mekko on hänelle hyvä tapa kertoa omasta kotiseudustaan ja virrasta, jonka ympärille varsinaissuomalainen kulttuuri on kehittynyt. Se on mainio tapa markkinoida Varsinais-Suomea myös pääkaupunkiseudulla.

Mekko on nähnyt niin kansainväliset seminaariestradit, perhepiirin syntymäpäiväjuhlat, Helsingin Musiikkitalon joulukonsertin kuin ystävän lapsen ylioppilasjuhlien tiskipinot keittiössä. Mekko on rypistymätön ja se on kevyt pakata mukaan. Sitä voi käyttää sekä kesällä että talvella. Malli on kauniin naisellinen levenevän helman vuoksi. Monikäyttöisyys ja tarinallisuus ovat mekon parhaita ominaisuuksia.

Brita Nummi ei alun perin tiennyt, että hänen mekkonsa oli tehty Vallilan printtikankaasta. Se selvisi hänelle, kun hän sai tyttäreltään kuvaviestin kerniliinasta. Tyttären viesti oli: ”Äiti, noi syö sun mekolta aamiaista.” Mekko menetti hänestä palan lumovoimastaan, kun printtikuvan käyttö yleistyi erilaisissa tuotteissa.

Naiselle on erityisesti juhlissa tärkeää, että hän on ainutlaatuinen. Siksi samanlaisten mekkojen näkeminen muiden juhlijoiden päällä ei ole toivottavaa. Nummi vinkkaa My Olssonille, että mekkoja voisi tehdä monenlaisista printeistä niin, että jokainen olisi jollain tavalla omanlaisensa. Hän näkisi mielellään esimerkiksi jostakin naistenlehden kansikuvasta painetun kankaan ja siitä tehdyn mekon. Hän on miettinyt itse, että oma Aurajoki-mekko jää arkisempaan käyttöön, jos niitä tulee vastaan useita samoissa juhlissa.