Päätoimittajan sana

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2016

Kuva: Glasseyes view/Flickr

 

Runo

Se menee sinne, minne muut tekstit eivät pääse. Runo pakenee selityksiä. Se on sellainen ajatusten seitti, ettei sitä lukemalla tavoita yhtä totuutta, vaan monta. Joku haluaa napata runon kiinni ja naulata sen seinään, mutta runo muuttaa muotoaan, pakenee, katoaa ja välkähtää taas toisaalla. Runo suhahtaa sortajan kourien lomasta kuin tomu. Se laskeutuu autiotalon ikkunaan, jotta suojaa etsivä voi painaa siihen kämmenenjälkensä. Runo on kuin kissa. Sitä ei voi käskeä kukaan, mutta jos viitsit vartoa, se istuu syliisi. Alkaa kehrätä.

 

Merkitys

Jokainen teksti on ontto hylsy, ennen kuin se ladataan merkityksellä. Teksti tarvitsee tarkoituksen, viestin, syyn ja seurauksen. Vai tarvitseeko? Onhan tämä elämämmekin usein yhtä usvassa hapuilua, josta johdonmukainen draaman kaari uupuu täysin. Jos kirjoittaminen on pyrkimys selittää maailmaa, onko tälle elämänkirjon kaaokselle edes viisasta etsiä koherenttiin kaavioon sopivaa selitettä. Merkitys ja tarkoitus voi silti löytyä, kun peilin pirstaleiden kaleidoskooppimaailmaan uskaltaa eksyä. ‒ Mistä tässä on kyse? Sitä kysyn itseltäni aina, kun saan tekstin eteeni.

 

Valo

Toivo alkaa sarastaa, kun tekstin merkitys alkaa hahmottua. Minä ymmärrän, mitä sinä halusit tekstilläsi sanoa! Tai: ehkä ymmärsin jotain ihan muuta. Yhdessä ymmärrämme enemmän. Maailmankarttamme tarkentuu. Joku sytyttää kynttilän ja asettelee sen tupansa ikkunaan kuin viestiksi. Ohikulkijan katse löytää kajon. Merkkitulien meri hehkuu Pohjolan pimeässä. Jokainen lyhty on pieni runo. Elämme samaa elämää, kukin omaansa. Sitten jossain pirtin ovi narahtaa, ja valo alkaa tulvia ulos.

 

 

Tuoreeltaan julkaistun Ote-lehden numeron teemakolminaisuus on runo/merkitys/valo. Katsoimme, että maailma tarvitsisi nyt lisää näitä kolmea. Niinpä sirottelimme hiukan kutakin tämän numeron artikkeleihin. Poimikoon jokainen sieltä itselleen vaivalla nikkaroidun lahjan.

 

Niinpä toivotan Teille, arvon lukijat, lyyristä ja valoisaa juhlien aikaa.

Aleksi Yli-Jama
päätoimittaja

 

Lue Ote 4/2016 täältä.

Ote-lehden toimituskunta on syyskauden ajan koostunut seuraavista kynäniekoista: Julietta S. Blumenthal, Virve Vainiala, Tiina Österman, Heidi Rajala, Ritva-Kaarina Merilä, Sini-Päivi Aho, Petri Luosto, Laura Setälä, Riitta Mattila ja Tanja Tulonen. Kiitokset näppäimistön äärellä nähdystä vaivasta kuuluvat heille.