Päätoimittajan sana

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2015

Kuva: Steve Jurvetson/Flickr

Kuva: Steve Jurvetson/Flickr

Ajatus iski iltalenkillä. Se tumpsahti niskaan kuin säkillinen sementtiä, kun näin tallotun raha-arvan lätäkössä. Jotkut asiat vain pitää itse oivaltaa. Lapsuudesta asti hoettu kansanviisausmantrakaan ei auta. Neuvo ei merkitse mitään. Se on pelkkä ontto lause. Mutta sitten ymmärrys todella osuu kohdalle ja muuttaa kaiken. Joskus oivallus tulee käsinkosketeltavaksi jonkin käytännönelämän sattumuksen kautta. Epifania! Harvinaislaatuinen, äkillinen oivalluksen hetki. Välähdys.

Mikä tuo ajatukseni sitten oli? Varsin arkinen ja vähäinen, suorastaan lapsekas nyt kun sen tässä lausun: Lottovoitto on pimeyden voitto toivosta ja onnesta. Se tarkoittaa, että sinnikkyyden, innostuksen ja inspiraation voi hulauttaa lavuaariin kuin eilisen, äilähtäneen glögin. Onnea on onnen tavoittelu.

Kerrataanpas vielä. Repesin riemusta ymmärtäessäni, ettei mammona tuo onnea. Vau. Kymmenen pistettä.

Myöhemmin saunan lauteilla oivallukseni voima alkoikin jo haihtua minusta. Tuumin, että tällaista ajatusakrobatiaa (tai kuvittelun kimbleä) on välillä harrastettava, otettava defenssit käyttöön, kun markkinavoimien ahnaat pilvilautat vyöryvät kulttuurin ja sivistyksen ylle.

Vaikka epifaniani olikin ehkä lähempänä epäröivää eufemismia, en vedä sanojani takaisin. Saada tehdä työtä kirjoittamisen parissa on parhaimmillaan silkkaa autuutta. Olkoonkin uuvuttavaa, niin on juokseminenkin. Mutta ohikiitävä tunne pysäyttämättömyydestä hyvän juoksu- tai kirjoitusvireen sattuessa kohdalle on taivaallinen. Silloin laiha lompakkokin unohtuu. Tavoitella täydellistä tekstiä työkseen ‒ ja päästä kivenheiton päähän ‒ se vasta varsinainen onnenkantamoisten sienipilvimäinen jymähdys onkin.  Lottovoitto!

Vuoden viimeisen Ote-numeron teema on ”Kirjoittaja töissä”. Teksteissä pohditaan kirjoittajan työtä eri näkökulmista. Miten fiktiosta voidaan hyötyä strategiatyöskentelyssä? Miten laulujen sanat syntyvät? Entä miltä tuntuu omien sanoitusten laulaminen konsertissa? Millaista oli Hollywoodin kulta-ajan käsikirjoittajien työ? Voiko kirjoittaja löytää työn pelibisneksen parista? Entä miten luovan kirjoittamisen opiskelu Englannissa eroaa meidän tavastamme opettaa ja opiskella? Tuoreessa numerossa on mukana tietysti myös fiktiota moneen makuun.

 

Arvoisa lukija, toivotan Sinulle koko toimituskunnan puolesta häikäisevää oivallusten ja ilahduttavien välähdysten aikaa.

 

Aleksi Yli-Jama
Päätoimittaja

 

Ota Otteen tuore numero tästä!

Tämä numero on toteutettu seuraavan toimituskunnan voimin: Rosa Aphalo, Linda Skogström, Nora Palonen, Anita Hartikainen, Minerva Piha ja Olli Lönnberg. Suuret kiitokseni heille sekä kaikille muille lehden tekoon osallistuneille!