Päätoimittajan sana

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2017

Kuva: Aleksi Yli-Jama

 

Arvoisa lukija.

Aloitan näillä sanoin jokaisen päätoimittajan sanani. Tarkoitan juuri sitä, mitä sanon. Arvostan aikaasi. Tiedän, että se on kortilla. Lukija ei kauaa aloillaan pysy, jos teksti takeltelee ja fokus uupuu.

Mutta eipä ole lukijankaan osa helppo. Tekstiä, kuvaa, ääntä ja videota tyrkytetään joka suunnalta ja joka tarpeeseen. Twitter. Periscope. Snapchat. Instagram. Blogosfääri. Facebook. Infoähky. Runsauden tuska. Valinnan paniikki. Kaikki tieto ja ilo saatava ja saatavilla heti. Valmiiksi pilkottuna, pureskeltuna ja meemeiksi tulkattuna. How soon is now?

Ihmettelenkin, miksei tällaisena hätäisen viestinnän aikana lueta enempää lyhytproosa- ja novellikokoelmia? Voisi kuvitella, että minuuttinovelli olisi juuri sopiva suuruusyksiköllinen kaunokirjallisuutta keskittymiskyvyttömän lukijan sulateltavaksi. Silti tiiliskiviromaanit myyvät, novellikokoelmat eivät. Ehkä kaikki toivo ei kuitenkaan ole mennyttä, jos pitkää tarinaa maltetaan lukea – ainakin osa malttaa.

Uskon myös, että tuolla jossain lymyilee valtava joukko paksua kirjaa pelkääviä potentiaalisia kirjallisuuden kuluttajia, jotka eivät vain vielä ole löytäneet tiiviimpää proosaa. Tähän uskoon tarttuen tuore Ote-numero tarjoaa Sinulle, arvoisa lukija, komean kattauksen luovaa kirjoittamista pieninä makupaloina. Kirjallista sushia, ole hyvä!

Samalla Ote-lehti palaa juurilleen. Tällä kertaa numero on koostettu syksyn aikana syntyneistä ja viilatuista harjoitusteksteistä. Juuri tätähän Ote on alusta asti luvannut lukijoilleen:

”Harjoitustyönä laadittu teksti voi olla täysosuma, joskus se yllättääkin. Se ansaitsisi kurssin osallistujakuntaa laajempaa huomiota, mutta lupaava työ jää harmillisen usein makaamaan kirjoittajansa kovalevylle muiden murheellisten tekstihylkiöiden seuraan. Ote-lehden ensisijainen tehtävä on antaa hienojen, syrjäytymisvaarassa olevien tekstien julistaa kirjoittamisen iloa − tarjota otteita nuorten kirjoittajien tekstuaalisesta elämästä.”

Näin kirjoitin neljä vuotta sitten, kun lehti julkaistiin ensimmäistä kertaa. Sama tekstien hellä huostaanotto jatkuu yhä. Nyt julkaistut tekstit ovat syntyneet vasta opintonsa aloittaneiden luovien kirjoittajien kynistä. Vielä he venyttelevät sormiaan, mutta nimet kannattaa laittaa muistiin. On hyvinkin mahdollista, että joukossa kypsyy kourallinen tulevia kirjailijoita.

 

Lukemisen riemua, sanojen hehkua!

Aleksi Yli-Jama
päätoimittaja

 

Lue OTE-lehden tuore numero 3/2017 tästä!