Neuvonantaja                                                                                    

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2016, Proosa

Kuva: IoSonoUnaFotoCamera/Flickr

Kuva: IoSonoUnaFotoCamera/Flickr

Teksti: Petri  Luosto

 

Mies katseli tulostaulua mietteliäänä. Yhdysvaltain entisellä ensimmäisellä naisella ja demokraattien presidenttiehdokkaalla Sarah Wright Rooseveltillä oli jo koossa 247 valitsijamiesääntä ja hänen kilpailijallaan kiinteistömiljardööri ja reality tv-ohjelma The Acolyten entisellä vetäjällä Richard ”Dick” K. Jumpilla oli koossa 262 valitsijamiestä. Hänen tilalleen siihen tv-ohjelmaan oli tullut entinen itävaltalainen voimamies lempinimeltään ”Kuvernaattori”. Vain Floridan tulosta ei vielä tiedetty ja se antaisi ratkaisevat 29 valitsijamiesääntä. Voittoon tarvittaisiin ainakin 270 valitsijamiesääntä. Äänten laskenta Floridassa edistyi vähitellen.

Richard K. Jumpin kampanjapäällikkö Saulus Dreamcastle pidätteli hengitystään, kun hänen avustajansa vähän myöhemmin ilmoitti hänelle, että Floridan äänet oli saatu laskettua ja tulos ilmoitettaisiin hetken päästä. Kumpi tulisi voittamaan: Roosevelt vai hänen ehdokkaansa Jump? Kumpikin heistä olivat kotoisin New Yorkin osavaltiosta, mutta heillä oli hyvin erilaiset taustat. Roosevelt oli omaa sukuaan Wright ja oli keskiluokkaisen perheen kasvatti, joka oman lahjakkuutensa ansiosta pääsi opiskelemaan Yalen yliopiston oikeustieteelliseen. Siellä hän tapasi miehensä John Rooseveltin, josta tuli Yhdysvaltain presidentti. Hänen miehensä oli etäistä sukua Yhdysvaltain entisille presidenteille Theodore ja Franklin Delano Rooseveltille. Jump sen sijaan syntyi miljonääriperheeseen New Yorkin kaupungin alueella.

Saulus Dreamcastle sen sijaan on tehnyt aikaisemman uransa lobbaajana ja kyseenalaisissa töissä ulkomailla. Hän on palvellut Angolan UNITA-liikkeen johtajaa Jonas Savimbia, Filippiinien presidenttiä Ferdinand Marcosia, Kongon presidentti Mobutu Sese Sekoa ja Ukrainan entistä presidenttiä Viktor Janukovitsia. Hän toimi ulkomailla näiden miesten etujen puolesta. Se oli likaista työtä, mutta onneksi hänelle maksettiin siitä hyvin. Muuten hän ei olisi tehnyt niitä töitä päivääkään. Hän on myös ollut neuvonantajana useissa Yhdysvaltain republikaanisen puolueen presidenttikampanjoissa aina Gerald Fordista lähtien, joten Saulus tiesi, että hänellä kokemusta miten presidenttejä tehdään ja miten kansa saadaan uskomaan ehdokkaiden puheita.

Saulukselle tuli mieleen tunnetuimmat vitsit Yhdysvaltain presidentistä niin elokuvissa kuin myös tv-sarjoissa. Paluu tulevaisuuden -elokuvasarjassa päiviteltiin Reaganin presidenttiyttä, Sylvester Stallonen elokuvassa Demolition Man (1993) vitsailtiin Presidentti Arnold Schwarzeneggerin kirjastolla ja Simpsoneissa ”ennustettiin”, että hänen presidenttiehdokkaastaan tulisi presidentti. Saulus myös muisti, kuinka vuonna 1948 istuva presidentti Harry S. Truman voitti Thomas E. Deweyn presidentinvaaleissa, joissa Deweyn odotettiin voittavan. Chicago Daily Tribune jopa painoi sanomalehden pääotsikoksi ”Dewey voitti Trumanin” ja voittoisa Truman esitteli juuri tuota lehteä kuuluisassa valokuvassa.

Yllättäen juhlatilassa olevalle suurelle valkokankaalle ilmestyi kuvayhteys Floridaan. Saulus tiesi, että nyt tulisi olemaan ”kaikki tai ei mitään” -hetki. Hän aprikoi, mitä Dick tekisi, jos hänestä ei tulisi Yhdysvaltain seuraavaa presidenttiä. Floridan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja, vanhempi ja arvokkaan näköinen naishenkilö, Saulus oli sisimmältään sovinisti, valmistautui pitämään puheen.

”Vuoden 2016 presidentinvaalit olivat äärimmäisen tiukat Floridassa. Ääntenlaskenta on kestänyt tämän takia kauan, kun olemme halunneet olla varmoja lopputuloksesta. Floridan äänestyksen voitto tuli 666 äänellä ja sen voitti Richard K. Jump”, puheenjohtaja ilmoitti.

Hetken Dreamcastle oli täysin yllättynyt. Jumpin kampanja oli pystynyt niukasti ja yllättäen voittamaan Virginian, Pohjois-Karoliinan, New Hampshiren, Coloradon ja Nevadan vaalit. Itseasiassa Roosevelt oli saanut yli miljoona ääntä enemmän, etenkin kun hänen kannatuksensa oli vahvaa etenkin New Yorkin ja Kalifornian väkirikkaissa osavaltioissa. Saulus oli varma, että vasemmisto ja Rooseveltin kannattajat tulevat huutamaan tästä naamat punaisina kuten he tekivät vuoden 2000 presidentinvaaleissa.

Saulus muisti, kuinka hän löi vetoa viinipullosta erään ystävänsä kanssa kaksi vuotta sitten. Hän väitti, että hän pystyisi tekemään kenestä tahansa Yhdysvaltain seuraavan presidentin. Hänen ystävänsä väitti, että se ei ole mahdollista vaatien, että Sauluksen tulisi löytää politiikan ulkopuolinen henkilö, josta hän koettaisi tehdä presidentin. Saulus suostui tuohon vetoon, sillä se toisi hänelle haastetta, sillä hän pystyisi muokkaamaan ehdokasta omien kokemuksiensa ja toiveidensa mukaan, tai niin hän ainakin luuli.

Saulus tapasi ystävänsä Dickin, jolla hän tiesi olevan paljonkin hampaankolossa Washingtonin eliittiä kohtaan ja hän tiesi, että Dick halusi antaa heille opetuksen pyrkimällä presidentiksi. Persoonana Dick on mahtaileva ja räiskyvä, joten Saulus epäröi hänen mahdollisuuksiaan päästä presidentiksi. Ensimmäinen ajatus oli, että hän pyrkisi presidentiksi itsenäisenä ehdokkaana, mutta Saulus ei uskonut, että se voisi onnistua. Sen sijaa Sauluksen oman republikaanisen puolueen kautta presidenttiehdokkaaksi pääseminen voisi onnistua ja niin Dick ilmoitti 16.06.2015, että hän tulisi pyrkimään Yhdysvaltain presidentiksi republikaanisen puolueen esivaalien kautta ehdokaskandidaattina.

Tuolloin vielä moni piti häntä vain vitsinä. Kuinka voisi pärjätä ehdokas, jolla ei ollut mitään aikaisempaa poliittista kokemusta? Dick ei ole toiminut senaattorina, osavaltion kuvernöörinä taikka liittovaltion ministerinä. Vastustajat sanoivat, että hänen ehdokkuutensa vain huonoa huumoria, mutta Saulus oli varma, että moni ihminen joutuisi myöntämään olleensa väärässä.

Saulus muisti, kuinka Jump sanoi kuuluisat sanansa meksikolaisista. Jumpin mukaan monissa tapauksissa he olivat raiskaajia taikka huumekauppiaita. Heidän joukossaan saattoi toki olla myös hyviä ihmisiä, mutta Jumpin kampanjan painopiste oli vastustaa laitonta siirtolaisuutta Yhdysvaltoihin, sillä Saulus tiesi, että sillä tavalla he saisivat ääniä oikealta laidalta. Jumpia ei tarvinnut suostutella puhumaan tuohon tapaan, sillä Saulus tiesi Jumpin ajatuksien olevan tuollaisia.

Jump myös sanoi, että jos hänet valitaan presidentiksi, niin hän tulee rakennuttamaan suuren muurin Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle estämään laitonta maahanmuuttoa ja huumekauppaa. Taaskin oikea äärilaita uskoi, mitä tuo tomppeli sanoi. Saulus nautti siitä, että hän ja muut kampanjan taustahenkilöt pääsisivät ohjaamaan uutta presidenttiä käytännössä. Sen ansiosta he johtaisivat varjoista maailman johtavaa valtiota.

Ehdotus muslimien pääsyn kieltämisestä oli Sauluksen idea. Se oli todellinen neronleimaus hänen mielestään, sillä Jump sai paljon huomiota. Sen sijaan henkilö, joka ehdottaa vakavalla naamalla tuollaista, ei Sauluksen mielestä sopisi presidentiksi. Onneksi äänestäjät olivat toista mieltä ja samaan aikaan Jumpin kampanjaväki oli onnistunut kaivamaan kaikenlaista likaa vastaehdokas Rooseveltiä kohtaan. Tuon ehdotuksen ideana oli se, että sillä hankittaisiin huomiota Jumpin kampanjalle.

Saulus tiesi, että tärkeintä ei ollut henkilö, joka oli päättäjänä, vaan hänen avustajansa, jotka selittivät päätöksien vaikutukset hänelle. Nämä ihmiset toimivat myös portinvartijoina ja heillä tulisi olemaan suuri vaikutus päätöksiin. Saulus tulee olemaan näiden ihmisten päällikkönä ja päättämään, mikä tieto tulisi päätymään presidentille asti.

Tosiasiassa Yhdysvaltoja ei tulisi johtamaan presidentti, vaan hänen alaisensa, jotka ohjaisivat häntä oikeaan suuntaan.

Saulus näki, kuinka heidän kampanjansa apulaiskampanjapäällikkö Marie O´Brien käveli häntä kohti. Apulaiskampanjapäälliköllä oli kännykkä kädessään ja katsoi voitonriemuisena Saulusta kohti. Saulus mietti, että mitä nyt tulisi tapahtumaan.

”Toisessa päässä on rouva Roosevelt”, O´Brien kuiskasi Saulukselle ja kysyi missä presidentti on. Saulus kääntyi ja etsi katsellaan presidenttiä. Missä hän on, kun häntä kerrankin tarvitaan? Mihin hän on mennyt luuhaamaan?

”Kuka on puhelimessa?” tuttu ääni kysyi. Saulus kääntyi ja mietti, miksi hän ei havainnut presidenttiä tässä väenpaljoudessa. Pian presidentti Jump vastaisi luovutuspuheluun ja se merkitsisi presidentinvaalikampanjan päättymistä. Samaan aikaan Saulus kiinnitti huomiota yleisöön, joka huusi vieläkin kovempaa: ”Jump! Jump! Jump! Jump!” Hänestä tuntui siltä, että väkijoukko oli aivan haltioissaan taikka sitten he halusivat jonkun hyppäävän reunan yli.

”Saisinko puhelimen?” presidentti Jump pyysi.

O´Brien ojensi sen presidentille.

”Kiitos”, presidentti sanoi ja tarttui puhelimeen.

”Richard K. Jump, puhelimessa”, presidentti sanoi ja nyökkäsi.

Jump kuunteli entisen ensimmäisen naisen puhetta tarkasti.

”Suunnitelmasi onnistui, olen nyt presidentti”, Jump sanoi puhelimeen ja jatkoi. ”Kaikki ne golf-kierrokset aviomiehesi kanssa johtivat tähän. Tämä tulee hajottamaan republikaanisen puolueen.”

Saulus ja O´Brien katsoivat toisiaan epäuskoisina. Oliko umpitollo Jump todellakin huijannut heitä kumpaakin? Kuinka se on mahdollista?

 

***

 

Trump-vitsejä

 

Trump-vitsejä käännettynä englannista suomeksi

 

Mitä Trump sanoo riippumattomille äänestäjille?

Oranssi on uusi musta.

 

Pelko on tie pimeälle puolelle. Pelko johtaa suuttumukseen, suuttumus johtaa vihaan ja viha johtaa republikaanisen puolueen presidenttiehdokkuuteen.

 

Miten Trump aikoo sulkea opetusministeriön?

Nimeämällä sen Trump Universityksi.

 

9/11 Never Forget

11/9 Always Regret

 

Jos vähemmistöillä on rotukortit, naisilla sukupuolikortit, niin mitä on punaniskoilla?

Trump card (valttikortti)

 

Donald Trumpin ulkopolitiikka. Jos kikkailen Yhdysvaltojen kanssa, niin silloin tulee tupeen rapinat.

 

Mitä Melania näkee Trumpissa?

Kymmenen miljardia, korkean kolesteroliarvon ja Yhdysvaltain presidentin.

 

Mitä Trump sanoi syntämäpäiväsankarille?

Näytä syntymätodistuksesi.

 

Miksi Trump ei voi olla Lannister?

Lannisterit maksavat velkansa.

 

Mitä Trump pyrkii todella tekemään?

Make America Hate Again

 

Mitä Trump teki ennen kuin hän arvosteli laittomia maahanmuuttajia?

Piti huolen siitä, että hänen uima-altaansa ja nurmikkonsa olivat moitteettomassa kunnossa.

 

Mitä lentoyhtiötä Trump aikoo käyttää?

Hair Force One

 

Miksi Trump pitää ET:tä parempana kuin laittomia maahanmuuttajia?

ET palasi kotiinsa.

 

Miksi Trump halusi presidentiksi?

Siksi, että taas kerran hän voisi potkia mustan perheen kadulle.

 

Trump haluaa karkottaa rikollisia, mutta milloin hän karkottaa itsensä?