Merellä on aikaa ajatuksille

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2014, Kritiikit

nyljetytajatukset

Nyljetyt ajatukset
Juha Hurme
Kustantaja: Teos
Ilmestymisvuosi: 2014

Merellä on aikaa ajatuksille

Filosofi René Descartes sanoi, että oleminen on koko ajan ajattelua. Juha Hurmeen uusin romaani, Nyljetyt ajatukset, on ottanut Descartesin opit kirjaimellisesti, sillä siinä ajatellaan koko kirjan pituudelta, 500 sivua.

Aimo ja Köpi lähtevät souturetkelle Kustavista Hailuotoon pienellä purjeveneellä. Matkan aikana he juttelevat perinpohjaisista aiheista: maailmankaikkeuden olemuksesta, runoudesta, musiikista ja filosofiasta. Välillä pidetään taukoa soutamisesta, ja miehet käyvät maissa juomassa oluet tai hyppäämässä maauimalan kympistä. Kaiken päämääränä on ymmärtää maailmaa. Romaanissa ei siis varsinaisesti tapahdu mitään, mutta meren pohjavirtaukset ovat valtavat.

Aimon ja Köpin ajatuksia on mielenkiintoista lukea. Hurme taitaa sekä vakavan että hauskan. Aimo ja Köpi muistuttavat veijarimaisuudessaan hieman Samuel Beckettin tragikoomisia hahmoja, Vladimiria ja Estragonia, näytelmässään Huomenna hän tulee. Aimo ja Köpi ovat kuitenkin selkeästi vielä niin sanotusti “vireessä”: heidän juttunsa ovat erittäin tarkkoja. He ovat lukeneet paljon elämiensä aikana.

Nyljetyt ajatukset on hienostunut yhdistelmä proosaa ja tietokirjallisuutta. Se on molemmissa lajeissa hyvin itsetietoinen. Koko soutureissu on hyvin symbolinen tapahtuma ja toisaalta romaanin lopussa on hakemisto, josta löytää kaikki käsitellyt henkilöt, teokset ja vieraillut paikat. Ratkaisu on omaperäinen ja toimiva. Kaikkea ei voi kuitenkaan soutaessa muistaa, joten Aimo ja Köpi ovat varanneet retkellensä melkoisen kasan niteitä ja lappusia, joista he voivat tarpeen tullen siteerata mieleistään kirjailijaa. Näin ajatus voi virrata ja dialogi pysyä käynnissä. Tosin useimmiten Aimo ja Köpi eivät ole varsinaisesti dialogisessa suhteessa keskenään, vaan enemmänkin pitävät puheita toisilleen, jossa he ylistävät ja analysoivat eri taiteilijoita. Lopputulemana on yleensä miesten molemminpuolista euforiaa ja syvällisempää ymmärystä.

Aimo ja Köpi ovat henkilöhahmoina melko identtisiä. Heidän äänensä sekoittuvat lukemisen edetessä. Pitkien puheenvuorojen jälkeen on usein jo unohtanut kumpi puhuu. Ratkaisu lienee tarkoituksellinen: Aimo ja Köpi ovat tyylikeino saavuttaa keskustelusuhde ympäröivän todellisuuden kanssa. Vaikka oleminen olisi koko ajan ajattelua, se ei olisi mitään ilman muita ihmisiä. Aimolla ja Köpillä on toisensa siinä, missä heillä on keskustelunsa keskiössä muiden ihmisten taiteelliset saavutukset. Ollaan lähempänä totuutta — yhdessä.

Miesten aiheakseli on laaja: puhutaan taiteen olemuksesta, esimerkiksi Volter Kilven teoksista, Bob Dylanin musiikista ja Antero Mertarannan jääkiekkoselostuksien suhteesta runouteen. Ja kaikki tämä sopii saumattomasti yhteen. Miehet osaavat perustella ajatustensa virran. Välillä kuitenkin kolahdellaan kiviin ja soudetaan vastatuuleen, kun Aimo ja Köpi sortuvat pitkäpiimäiseen nimien luetteloimiseen ja unohtavat terävämmän analyysinsa. Tätä tapahtuu melko harvoin, mutta tiivistämisen varaa olisi ollut silti.

Kuten Aimo toteaa reissun aikana: “Ihmiset, lukekaa kirjoja! Lukekaa ulkona, lukekaa sisällä, lukekaa ulkoa, lukekaa sisältä, surussa lukekaa ja ilossa, surussa lohduksi ja ilossa tasoitukseksi. Lukekaa kotona, matkalla, pitkittäin ja poikittain.” Ja tähän Nyljetyt ajatukset pyrkii. Se motivoi Aimon ja Köpin kaltaiseen elämäntyyliin, eli ahmimaan kirjallisuutta, musiikkia, filosofiaa ja miettimään omaa paikkaansa maailmassa — ajattelemaan koko ajan. Lisäksi teos on niin laaja tietopaketti, että kaikkea ei voi sisäistää ensilukemalla. Se täyttää oletetun tarkoitusperänsä täydellisesti.

Tommi J. Vieno

 

Ajattelun moniottelu

”Yksi keino ymmärtää, mistä taiteessa mahdollisesti on kysymys, on lukea kaunokirjallisuutta, joka käsittelee taidetta”, Aimo lausuu Juha Hurmeen (s. 1959) romaanissa Nyljetyt ajatukset. Hurme on tunnettu erityisesti ohjaustyöstään teattereissa. Neljäs romaani muistuttaa, että teatterimiehen kynä taipuu mestarillisesti proosaankin. Laaja kuvakulma taidekenttään tulee hyödyksi, kun Nyljetyt ajatukset ryhtyy rakentamaan vastausta siihen, mitä taide on. Takakannen sulkee viisastuneena.

Nyljettyjen ajatusten kehyskertomuksena on matka Kustavista Hailuotoon. Kaksi sivistynyttä ja sanavalmista miestä, Aimo ja Köpi, taittavat Suomen länsirannikon soutaen. Romaani koostuu Aimon ja Köpin dialogista, jota keskeyttävät vain pakolliset ruumiin vaateet ja sään oikut. Matkalla soutajat siteeraavat pitkiä katkelmia arvostamistaan sanataideteoksista. Sitä varten heillä on mukanaan pieni kirjastollinen kirjoja. Tilanteeseen sopiva nide odottaa aina sattumalta repun pohjalla. Terävä ulkomuisti hoitaa loput.

Aimon ja Köpin äänet eivät kuitenkaan erotu toisistaan. Päähenkilöiden sulautumisensa yhdeksi samaa ajattelevaksi olennoksi sanallistetaan useaan otteeseen. Monologimaisten puheenvuorojen takaa kuuluu Hurmeen kertojaääni, joka käyttää kahta soutajaa kulissina puhuakseen taiteesta. Hurmeen puheenvuoro onkin huolellinen ja vaikuttava.

Nyljettyjä ajatuksia kertoo juhlituista taiteilijoista, unohdetuista taiteilijoista ja kansalaisista, joita harva edes pitää taiteilijoina. Sanataide on pääosassa. Proosa, runous, laululyriikka ja näytelmäkirjallisuus analysoidaan pohjaan saakka, mutta harva muistakaan taiteen alueista jää huomiotta. Palanen kerrallaan rakennetaan vastausta siihen, mitä taide on.

Hurmeen kieli on omaleimainen sekoitus ylätyyliä ja slangia. Se haihduttaa kaiken raskauden tiedontäyteisestä tekstistä. Esseistinen tyyli on nautittavaa ja ajatusten virrassa on helppo uida mukana. Vaikka Nyljetyt ajatukset on romaani taiteesta, se sivuaa esimerkiksi fysiikkaa, astronomiaa, luonnonsuojelua, politiikkaa ja uskontoa. Toisinaan teksti purkautuu luetteloiksi, näytelmärepliikeiksi ja runoiksi. Monologit yltävät vapaatyylisen tietokirjan mittaan. Sisäkannesta löytyy länsirannikon kartta. Lopussa on hakemisto kirjassa mainituista taiteilijoista, taideteoksista sekä paikannimistä. Romaani kasvaa valtavaksi kaikenkirjaksi.

Nyljetyt ajatukset kantaa sataa taideteosta sisällään. Soutaminen on kevyttä vetelyä verrattuna hengen ponnisteluun. Tämä romaani on ajattelun moniottelu.

Jenni Halmetoja