Luonnontieteen filosofiaa ja parittelukumppaneita

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2015, Kritiikit

seksista_ja_matematiikasta00645

Teksti: Anita Hartikainen

 

Iida Rauma: Seksistä ja matematiikasta

Kustantaja: Gummerus

Sivumäärä: 474

 

Toisen romaaninsa julkaissut Iida Rauma ansaitsee kirjallisuuspalkinnon, joka turvaa hänen elantonsa kirjailijana iankaikkisesti. Seksistä ja matematiikasta -romaanin ilmaisutyyli ja aihemaailma ovat yhtä aikaa äärimmäisen vallankumouksellisia ja siitä huolimatta täysin arkisia. Esseistiikkaa ja perinteistä psykologis-realistista kerrontatapaa yhdistelevä teos kertoo nuoren ihmisen kasvutarinan. Rauma kuvailee ihmistä, joka on individualistisen kilpailuyhteiskunnan tuotos, jolla on yksilöllinen kokemusmaailma ja näkemys siitä, miten elämää kuuluu elää.

Epäkonventionaalisen naishahmon elämässä seikkaillaan järjen ja tunteen välisistä ristiriidoista fyysisen kanssakäymisen ja tunne-elämän paradokseihin. Teoksessa on kiitettävä määrä kiinnostavia teemoja, jotka kytkeytyvät toisiinsa. Teos tarjoaa näkökulmia muun muassa sukupuoleen, seksuaalisuuteen, järjen ja järjettömän rajankäyntiin, akateemiseen elämään, sosiaalisen elämän hierarkioihin ja kehitysvammaisuuteen. Osansa saavat esimerkiksi perheyhteisön perinteiset suhteet, sukupolvet ylittävä puhumattomuus, työelämän valtasuhteet, vuorovaikutteinen media, aistihavainnot, koirat ja nuoriin ihmisiin kohdistuvat odotukset.

 

Älykäs ja rationaalinen nainen toimijana

Vallankumouksellista kirjassa on tapa asettaa biologiselta sukupuoleltaan nainen itsenäisesti toimivan älykkään subjektin asemaan. Niin hullulta kuin se tänä päivänä tuntuukin, järjen ja logiikan varaan elämänsä perustava individualistinen Erika tuntuu vieläkin, vuonna 2015, eksoottiselta kummajaiselta. Nainen tunteellisena olentona ja alistettuna osana yhteiskunnan järjestystä on niin totuttu, tuttu ja moneen kertaan nähty tapa tuottaa naiskuvia kotimaisen kirjallisuuden kentällä, että Erikan tapa olla toimija tuntuu hykerryttävän raikkaalta. Erika muistuttaa miehen kulttuurista konstruktiota, sillä hänellä on vara tehdä niin kuin hän parhaaksi katsoo selittelemättä kenellekään mitään.

Päähenkilö Erika on matemaattisesti erittäin lahjakas. Kotona siitä ei tehdä suurta numeroa. Perhe ei halua pahoittaa kehitysvammaisen pikkusiskon Emilian mieltä ylistämällä isosiskon älykkyyttä. Erika ei siis ole oppinut lapsiin tasa-arvoisesti suhtautuvassa kodissa, että hän on ylivertainen nero. Jo nelivuotiaana Erika sujahtaa sisälle lukujen maailmaan. Isovanhemman tuella hän kehittyy jo lapsena äärettömän taitavaksi matemaatikoksi. Peruskoulun ja lukion helppous turhauttaa Erikaa ja opettajat ärsyyntyvät tytön kysymyksistä. Yliopiston fuksivuonna Erika kirjoittaa ensimmäisen tutkimuksensa. Erikasta julkaisu ei tunnu kovin suurelta saavutukselta, sillä matematiikan kiemurat ovat hänelle täysin selviä, siinä missä jollekin toiselle nuorelle aikuiselle oman seksuaalisuuden toteuttaminen. Erikan elämäntarina on yksinkertainen ja koruton. Se tuntuu aukottomalta: hänellä ei totisesti ole ollut muuta kuin oma perhe ja matematiikka.

Seksi taas ei ole pätkääkään itsestään selvää, loogista tai yksinkertaista. Älykkään tytön elämä muuttuu teini-iässä hankalampaan suuntaan, kun aikuisuuteen liittyvät tunne-elämän kuviot tulevan osaksi elämää. Erika tajuaa, että maailma ei pyöri pelkästään järjen varassa. Matematiikan ansiosta hän tosin ymmärtää sen, että kaiken loogisen ulkopuolelle on ulottuvuuksia, joita ihmisen äly ei riitä selittämään.

 

Irrationaalinen seksielämä ja oudot sukupuolet

Seksuaalinen kanssakäyminen on järjettömyys, jonka maailmaan Erika joutuu yliopisto-opinnot aloitettuaan. Sosiaalisesti surkean taitamaton Erika ymmärtää, ettei häntä määritelläkään enää taitojen ja tietojen mukaan, vaan tapahtuu karvas erottelu potentiaalisiin ja ei-potentiaalisiin parittelukumppaneihin. Juuri, kun Erika on järjen äänellä päättänyt, ettei koskaan harrasta seksiä, primitiiviset vaistot ja luonnontieteilijöiden puheessa jonkinlaiseksi luonnonvalinnaksikin väitetty alkaa hallita hänen kehittymätöntä tunne-elämäänsä.

Erikalla ei ole lapsena perheen lisäksi paljoakaan sosiaalisia suhteita. Hänellä on vaikeuksia ilmaista itseään puhumalla. Yliopistossa Erika saa yhden ystävän ja myöhemmin toisen. Erikan ystävät ovat monisyisiä, monin tavoin sukupuolisuuttaan ja seksuaalisuuttaan kokevia älykkäitä henkilöhahmoja. Valokuvaajan työstä haaveileva Annukka valokuvaa kaikki seksikumppaninsa ja transsukupuoliselle Tuoville ympäristöongelmat ovat olennaisempi ajattelemisen aihe kuin sukupuoli.

 

Haastava mutta viihdyttävä lukukokemus

Vaikka romaanissa sukupuolella ei juuri ole merkitystä, on Erikaan elämässä valtaa käyttävät hahmot silti miehiä. Seksiä kuvataan arkipäivän rutiinina, eikä kohtauksissa ole pätkääkään romantiikkaa tai sentimentaalista haihattelua. Seksuaalinen kanssakäyminen kuvataan ihmisten primitiivisenä tarpeena, jota toteutetaan tilaisuuden salliessa, joskus vapaasta tahdosta, joskus väkisin.

Vaikka teos on filosofinen ja pohdiskeleva, se tarjoaa vastapainoksi jännitteitä, toimintaa ja ajoittain hurjan vauhdikasta tapahtumien kulkua, kamppailua elämästä ja kuolemasta. Lisäksi teoksessa on kiehtova yliluonnollisen ja mystiikan aura, johon liittyy muun muassa outo haju. Mystiikka, kohtalo ja sattuma horjuttavat Erikan elämää monesta eri suunnasta. Vaikka hän ei muuta toivo, kuin olevansa turvassa loogisen matematiikan teorian turvallisessa maailmassa.