Laululyyrikot maalasivat marraskuun uusin värein

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2015, Lyriikka

Kuva: Aleksi Yli-Jama

Kuva: Aleksi Yli-Jama

Teksti: Taina Kuuskorpi

”Laulu on pienen tilan taidetta”, totesi laululyriikan peruskurssilaisille Heikki Salo, joka on yksi Suomen kokeneimmista lauluntekijöistä. Kurssilla hämmästeltiin, miten vähän biisiin todella mahtuu. Ja kuinka paljon siinä silti voi olla. Yhdenkin sanan vaihtaminen värittää tekstin kokonaan toisella tavalla.

Uutta monille kirjoittajille oli tuottaa tekstiä, jonka vastaanottaminen tapahtuu kuulemalla. Selkeys, suoraviivaisuus, konkreettisuus ja vahvat kuvat olivatkin valtteja laulutekstin kirjoittamisessa, toistosta puhumattakaan.

Laululyriikan kurssi huipentui Kuin ensimmäistä kertaa konserttiin joulukuun alussa, kun opiskelijat ensiesittivät tekemiään lauluja. Konserttia oli kuitenkin edeltänyt ankara opiskelu ja tekstinteko. Kirjoitettujen laulujen tulikoe puolestaan oli lauluntekijä, muusikko Heikki Salon klinikkapäivänä. Heikki Salo kävi läpi jokaisen tekstin henkilökohtaisesti antaen ruusuja ja risuja – tai enemmänkin lisää kotiläksyjä.

Kurssi järjestettiin ensimmäistä kertaa ja se oli todellinen yhteistyön laboratorio. se toteutettiin luovan kirjoittamisen, musiikkitieteen ja kotimaisen kirjallisuustieteen yhteistyönä. Lisäksi kurssilla tehtiin biisejä ryhmissä yhdessä kirjoittamalla ja säveltämällä. Kaikki koe-eläimet selvisivät laboratoriosta hengissä ja vieläpä onnellisina ja hyvinvoivina.

Yhdessä tekeminen sujui uskomattoman hyvin, vaikka liikkuvia elementtejä oli pelottavan paljon. Yhdessätekemisessä on tietysti aina kompastuskohtansa, mutta niin on elävässäkin elämässä ja varsinkin lauluntekemisessä, jossa samaa biisiä on rakentamassa uskomattoman monta henkilöä. Opiskelijat kiittelivätkin työmuotoa onnistuneeksi. Kurssille oli tulijoita paljon enemmän kuin voitiin ottaa, mikä kertoo laululyriikan suosiosta.

Kurssin päätöspäivänä opiskelijat tarttuivat rohkeasti aiheeseen, joka Miljoonasateen hittibiisin myötä on muuttunut melkeinpä koskemattomaksi eli marraskuuhun. Kertsitalkoissa syntyi muutamassa minuutissa upeita marraskuuaiheisia kertosäkeistöjä, joista on valittuja paloja näytteenä. Synkkä marraskuu maalautui lempein, lämpimin ja kylmin värein täysin uudenlaiseksi maisemaksi.

 

”Mun marraskuu

on päivä aurinkoinen

lumeton maa

ja pimeys kello viis

mun marraskuu

on ohi

liian nopeest.i”

– Emmi Ketonen 2015

 

”en pelkää pimeää marraskuun

loska ja räntä ei haittaa

kun illalla luoksesi tuun

ja herään kanssasi kuulaaseen syysaamuun

ja pääni saan syliisi laittaa.”

– Ilari Martti 2015 

 

”Marraskuussa pimenee mun maailma ja mieli

Karkaa lämpö ja ilo

Täytyisi hankkia paksumpi nahka

Ja vielä paksumpi takki.”

– Hanna-Mari Riihimäki 2015

 

”Marraskuu muuttui ja minä yritän

löytää asennon uuden

Marraskuu muuttui, ei narsku pakkanen

Aion tottua lumettomuuteen

Vaikka vielä se sattuu

vielä se tuntuu.”

– Sonja Valtonen 2015

 

”Lehdet huurtuu ikkunaan,

marraskuu huuhtoo katujaan

avaan viinin tän, ja toisenkin

jos maailma edessäni muuttuiskin

jalkojeni alla kolea maa

kerro miten Voltairea luetaan”

– Sofi Ylikoski 2015