Kuinka kirjoittaa romaani 30 päivässä

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2013, Lehtijutut

Image courtesy of National Novel Writing Month

Image courtesy of National Novel Writing Month

Teksti: Lassi Saario

Marraskuu on jo vuodesta 2000 ollut kansallinen romaaninkirjoituskuukausi, joka haastaa sadattuhannet kirjoittajat ympäri maailman kirjoittamaan kuukauden aikana 50 000 sanan mittaisen romaanin. Onko ankarasta tavoitteellisuudesta ja kansainvälisen yhteisön tuesta lääkkeeksi tyhjän paperin kammoon? National Novel Writing Month eli NaNoWriMo, tai vielä lyhyemmin NaNo, julistetaan pidettäväksi joka vuosi. Ensimmäisen NaNon järjesti yhdysvaltalainen Chris Baty heinäkuussa 1999. Sittemmin tapahtuma on siirtynyt marraskuulle ja levinnyt muuallekin maailmaan.

Tamperelainen Minna Manninen on osallistunut NaNoon säännöllisesti joka kerta vuodesta 2007. Hän on saavuttanut 50 000 sanan tavoitteen kolmesti. NaNon hyvinä puolina hän pitää erityisesti sen selkeitä tavoitteita ja rajoitteita, niin ajallisesti kuin määrällisesti.

”Minulla on huono itsekuri, joten deadline on paras mahdollinen motivaattori. Ja pelkästään se tieto, että monet tuhannet muut yhtä pöljät tyypit kirjoittavat samaan aikaan samaa hullua haastetta, on iso juttu minulle”, Manninen sanoo.

”Olen kilpailuhenkinen ihminen, joten sanasodat muiden kanssa auttavat puskemaan tekstiä ulos.”

NaNon hienoutena Manninen mainitsee myös yhteisöllisyyden. Jos oma kirjoittaminen tökkii, vertaistukea on saatavilla.

”Keskustelufoorumeilla on hyvä meininki, kun taas irc-kanavalla on vähän härömmät jutut. Jonkin verran olen käynyt miiteissä tapaamassa NaNo-tyyppejä livenäkin.”

Vettä elefanteille

Manninen on osana NaNoa kirjoittamissaan teksteissä kokeillut rohkeasti eri lajityyppejä. Vuosien saatossa hän on kirjoittanut niin tajunnanvirtaa, fantasiaa, hevosjuttuja kuin ihmissuhdedraamaa. Tyytyväisin hän on vuoden 2010 tuotokseensa.

”Se oli minulle ehkä helpoin NaNo-vuosi ikinä. Pidin hahmoistani, ja homma sujui todella kevyesti. Näin jälkikäteenkin luettuna se teksti on ehkä parasta, mitä olen ikinä saanut kirjoitettua”, Manninen muistelee.

”Olin aika nuori ja naiivi ja kokematon silloin, sekä kirjoittajana että ihmisenä, mikä kuuluu siinä kirjassakin, mutta se on silti minulle hyvin läheinen teksti, josta olen aika ylpeä.”

Myös koko osallistujakunnan tasolla eri kirjoittamisen genret ovat hyvin edustettuina.

”Aika paljon on scifiä ja fantasiaa kirjoittavia tyyppejä, ehkä sellaista perinteisessä mielessä ’nörtimpää’ porukkaa”, Manninen kertoo.

”Sitten on runotyttöosasto, joka kirjoittaa ihmissuhdejuttuja. Jotkut tekevät fan fictionia.”

Myös jotkut ”oikeat”, julkaisevat kirjailijat, kuten Annukka Salama ja Maija Haavisto, käyttävät NaNoa romaaniensa raakaversioiden tekemiseen ja hahmojen kehittelyyn. Moni NaNosta alkunsa saanut tuotos on myöhemmin julkaistu painettuna kirjana. Esimerkiksi Sara Gruen kirjoitti alun perin osana NaNoa romaaninsa Vettä elefanteille, jonka pohjalta on kuvattu Hollywood-elokuvakin.

”On jotenkin jännää ajatella, että tällaisesta aika järjettömästä hommasta voi kuitenkin poikia todella siistejä juttuja”, Manninen mietiskelee.

Eroon itsekritiikistä

NaNon osallistujamäärä on kasvanut vuosi vuodelta. Vuonna 1999 osallistujia oli 21, joista 6 sai romaaninsa valmiiksi. Vuonna 2012 NaNoon osallistui peräti 341 375kirjoittajaa, joista maaliin asti ylsi 38 438. Kuitenkin joka vuosi valtaosa osallistujista jää 50 000 sanan tavoitteesta.

”Monilla oikea elämä tuppaa häiritsemään kirjoittamista”, Manninen pohtii.

”Ehkä myös itsekritiikki on monelle ongelma. Tässähän ei ole mitään laatuvaatimuksia. Monille on vaikea kirjoittaa ilman editointia. Kun kirjoittaa vauhdilla, omaan tekeleeseen on harvoin tyytyväinen, mikä voi syödä motivaatiota jatkaa.”

Manninen kannustaa NaNoon ensi kertaa osallistuvia suunnittelemaan kirjoittamistaan etukäteen, jos se sopii omaan kirjoitustyyliin.

”Itsekritiikin höllääminen tavalla tai toisella on avain onnistumiseen. Ei kannata edes lukea sitä, mitä on aiemmin kirjoittanut, vaan paahtaa vain menemään.”

Lassi Saario

NaNoWriMon nettisivut: http://nanowrimo.org/