Huikea tarina keskiaikaisesta Turusta

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2016, Kritiikit

9789513187354_frontcover_final_medium

Arvio: Minerva Piha

 

Kristiina Vuoren huhtikuussa 2016 ilmestynyt viides romaani Kaarnatuuli (Tammi) kertoo Valpuri Innamaasta, keskiajan Turussa asuvasta naisesta, joka ensimmäisen aviomiehensä kuoleman jälkeen ottaa johdettavakseen Innamaan kauppahuoneen. Vuosien saatossa Valpuri Innamaasta tulee yksi Turun rikkaimpia kauppiaita, vaikka hänen yksityiselämänsä ei ole helppoa: aviomies toisensa jälkeen kuolee, suhteet tyttäriin ja palvelusväkeen käyvät voimille.

Kiinnostavaa Kaarnatuulessa on, että Valpuri Innamaa on oikeasti keskiajalla elänyt turkulainen nainen. Kun oikeasti eläneistä ihmisistä kirjoitetaan fiktiivinen tarina, on sanomattakin selvää, että kirjailija on värittänyt ja dramatisoinut henkilön elämää. Kun on kyse niinkin varhaisista ajoista kuin keskiajasta, ei henkilöiden elämän yksityiskohdista voi saada tarkkaa tietoa puhumattakaan ulkonäöllisistä seikoista tai luonteenpiirteistä.

Niinpä Vuoren luoma Valpuri Innamaa on täysin fiktiivinen hahmo. Hahmo kuitenkin herää romaanissa henkiin niin todellisena, että on helppo uskoa Valpurin voineen olla juuri sellainen, joksi Vuori on hänet kuvannut. Vuoren voimakkaassa fiktiivisessä hahmossa on joka tapauksessa oltava totta ainakin toinen puoli, sillä keskiajalla ei nainen noin vain kivunnut kauppiaaksi saatikka noussut Turun rikkaimman kauppahuoneen omistajaksi.

Uskottavan romaanista tekee myös jokapäiväisen elämän yksityiskohtainen kuvailu. Romaanin tärkein teema on kaupankäynti keskiajalla, mutta Valpuri Innamaan elämäntarinassa koko keskiaikaisen elämän kirjo tulee kuvailtua: äitiys, naisen ja lapsen asema, palvelijoiden ja porvarien asema, sodankäynti, kruununverot, uskonto ja kimurantit rakkaussuhteet. Joka ikinen yksityiskohta on niin tarkasti ja elävästi selvitetty, että lukijan mieleen nousee väkisinkin kysymys siitä, onko Vuori jollain ihmeen kaupalla päässyt aikamatkustamaan keskiaikaiseen Turkuun.

Kieli on sujuvaa ja helppolukuista. Rakenteeltaan se tuo tuulahduksen siitä, miten ihmiset ovat saattaneet keskiajalla puhua suomea. Myös vanhahtavat sanat luovat oikeanlaista tunnelmaa ja kuljettavat lukijan tehokkaasti keskiaikaiseen suomalaiseen kulttuuriin. Romaanin viime sivuille on kerätty luettelo vanhoista sanoista, mikä helpottaa ymmärtämistä, jos merkitys ei selviä tekstikontekstista.

Kaikesta keskiaikaisen kulttuurin kuvailemisesta huolimatta Vuori on onnistunut tuomaan Valpuri Innamaan lähipiireineen nykyihmisiä lähelle. Kaikkina aikoina ovat ihmiset kamppailleet vanhemmuuteen ja muihin ihmissuhteisiin liittyvien ongelmien kanssa. Kaupankäynnin ja verojenmaksamisenkin tunnistaa jokainen nykypäivän eläjä. Sodat ovat tuttuja nykyihmisillekin, ja ne ovat jättäneet samanlaisia traumoja vuosituhansia, olkoonkin että sodankäynnin luonne on muuttunut. Siksi romaani onkin malliesimerkki teoksesta, joka saa lukijan myötäelämään henkilöiden maailmaa ja oivaltamaan elämän perusasioita.

Menneisyydessä oikeasti eläneistä ihmisistä kirjoittaminen sopii Vuorelle – historiallisine yksityiskohtineen, sujuvine kielineen ja todellisen tuntuisine henkilöineen Kaarnatuuli on Vuoren tähän mennessä paras teos. Kaarnatuuli on romaani, joka vähintäänkin jokaisen Turun katuja tallaavan nykysuomalaisen pitäisi lukea.