Frederick-hiiren runo

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2014, Blogijutut

Kuva: archerwl/Flickr

Kuva: archerwl/Flickr

Teksti: Petri Tamminen

Saatan muistaa väärinkin, mutta jotenkin näin se menee, nimittäin amerikanitalialaisen Leo Lionnin kirjoittama satu hiirestä nimeltä Frederick:

Frederick-hiiri kirjoitti runoja. Hän kirjoitti runoja silloinkin, kun toiset hiiret keräsivät ruokaa talven varalle. Hän istui kivellä ja kirjoitti runoja. Toiset hiiret kokosivat viljanjyviä ja pähkinöitä ja varoittelivat aina ohimennessään Frederickiä, että pian tulee talvi ja silloin ollaan pulassa. Mutta Frederick sanoi, että hänen pitää kirjoittaa runo, se on vielä kesken. Ja sitten talvi tosiaan tuli, ja se oli niin pitkä ja pimeä ja kylmä, että lopulta ihan kaikilta hiiriltä loppui ruoka vaikka ne olivat siitä niin paljon keränneet. Silloin ne muistivat Frederickin ja kysyivät, että no niin, onko sinulla nyt edes sitä runoa. On, runo on nyt valmis, Frederick sanoi. Ja sitten se luki runonsa. Ja se tosiaan toimi se runo, ja se oli niin hyvä, että kaikki ne hiiret selvisivät sittenkin talvesta, ja sen pituinen se.

No nyt joku asiantunteva biologi saattaisi tietenkin huomauttaa, että nälkiintyneen hiiripopulaation ravitseminen yhdellä ainoalla runolla, vaikka hyvälläkin, on epätodennäköistä, ja minä myönnän, että tämä on varteenotettava huomautus. Mutta yhtä varteenotettavaa on huomata, että kun herra Lionni nyt kuitenkin on tällaisen tarinan kertonut, on todellisuus samalla sillä tavoin laajentunut, että viljanjyvien ja pähkinöiden lisäksi siinä on tällainen uusi ajatus. Pelkän mahdollisuuden kuvaaminen on kääntänyt maailman hetkeksi toiseen asentoon. Se on juuri sitä uudelleennäkemistä, josta syntyvät huumori ja lohtu ja uudet ratkaisut, ja lopulta koko tämä täällä olemisemme mieli.

Kesä on helppoa aikaa, vilja kasvaa. Mutta viimeistään syksyllä pitää olla valppaana taas ja kerätä paljon sanoja ja uusia ajatuksia, jotta pysymme lämpiminä ja ravittuina. Nähdään silloin!

Petri Tamminen
Luovan kirjoittamisen opettajan määräaikainen sijainen elokuu 2014 – helmikuu 2015.