Aikuisten värityskirjoista

Luovan Kirjoittamisen Verkkolehti 2015, Blogijutut

Kuva: Maxime De Ruyck/Flickr

Kuva: Maxime De Ruyck/Flickr

Teksti: Linda Skogström

 

Kuljen teini-ikäisen veljeni kanssa kirjakaupassa. Tarkoituksena on löytää elämänsä kriiseissä painivalle siskollemme jokin piristävä yllätys, mutta ideat ovat vähissä. Kun kaikkea on jo ajateltu, pysähdyn hyllylle, joka on täynnä aikuisten värityskirjoja. “Miksei se voi harrastaa mitään tämmöstä normaalia?” kysyn viattomin mielin, ja veli vastaa kuin pyssyn suusta: “Ai normaalia?!” Saman hyllyn luona norkoilevat keski-ikäiset naiset pärskähtävät nauruun.

Kuten on jo havaittu, aikuisten värityskirjoista voidaan olla montaa mieltä, ja niin niistä ollaankin. Totta on silti se, että kyseiset teokset ovat kiikkuneet myydyimpien tietokirjojen (!) kärkisijoilla jo kuukausikaupalla, ja niihin tarttuvat etenkin naiset – ikään katsomatta.

Verkkokirjakauppa Adlibris mainostaa sivuillaan aikuisten värityskirjoja vuoden hitteinä, joiden parissa puuhastelu ‒ ei vaan “ keskittymistä vaativa värittäminen” ‒ paitsi rauhoittaa mieltä myös auttaa harjoittamaan luovuutta ja stressinhallintaa.

Värityskirjojen takakannet maalailevat nekin ruusuista kuvaa värittämisen maailmasta:

”Tämä kirja on tulvillaan luonnon ihmeitä. Väritä kaikki kauniit kukat lempiväreilläsi ja astu ihanan kukkaloiston hurmaavaan maailmaan!”

”Värittäminen vähentää stressiä ja antaa mielen vaeltaa. Älä aseta itsellesi mitään tavoitteita tai vaatimuksia vaan anna värien viedä.”

”Värittämisestä tulee mindfulnessia, lempeän läsnäolon harjoitus arjessa. Värittäminen on sopivan hidasta ja rentouttavaa toimintaa, joka vähentää stressiä ja lisää elämäniloa ja keskittymiskykyä. Samalla se on luovaa puuhaa, joka herättelee mieltä sekä ylläpitää vireyttä ja tarkkaavaisuutta.”

Kornia tai ei, olen liittynyt itsekin siihen ylistyskuoroon, joka vannoo värittämisen nimeen. Nämä suosikkitietokirjat vievät helposti mennessään, ja omassa hyllyssäni komeileekin jo kolme teosta: “Kukkaloistoa” ja “Mielen värit” sekä luultavasti markkinoiden halvin versio mandala-värityskirjoista.

Transsin kaltaiseen tilaan värityskirjani eivät minua ole vielä vieneet, mutta väritystuokio silloin tällöin saa mielen kierrokset todistetusti hidastumaan. Ajatus rauhoittuu ja aika kuluu nopeasti – ”…ja turhaan”, sanoisi veljeni. Meitä on moneksi.

Aikuisten värityskirjoja löytyy makuun kuin makuun, ja jo niiden nimet vievät paikkoihin, jonne jauhelihakastikkeentuoksuisesta arjesta tuntuu olevan pitkä matka: Kaukametsä, Eläinten valtakunta, Ihmeellinen viidakko, Salainen puutarha ja Meren syvyyksissä lupaavat kukin johdattaa värittäjän mitä ihastuttavimpien asioiden äärelle.

Myös erikoisempien värityskirjojen määrä näyttää olevan kasvussa. Kirjakauppojen hyllyt täyttyvät myös teoksista kuten Koristekallot, Zombie-värityskirja, Inspiraationa Japani, Scandinavian Folk Patterns, Hipster Colouring Book ja Vallaton 1930-luku. Kukin näistä odottaa värittäjäänsä, ja joukon jatkoksi on ilmaantunut myös hieman erilaisia puuhakirjoja kuten Kama Sutra pisteestä pisteeseen, jossa etsitään aikuisten asentoja piirtämällä kunkin akrobaattisen position ääriviivat.

Myös kynien myynti on luonnollisesti vilkastunut värityskirjojen oheistuotteina. Yksi nauttii perinteisillä puuväreillä taiteilusta, toinen värittää kuvansa tusseilla, ja kertoopa huhu vesiväreillä värittäjistäkin. Itse luotan pehmeisiin puuvärikyniin.

Olen kuullut kysyttävän epäluuloisesti, miten ihmisten aika riittää värittämiseen. Vastaan tällaisiin tiedusteluihin huomauttamalla, että ajankäyttöä on monenlaista. Yksi pelaa WoWia, yksi lukee runoja, yksi tuijottaa realityä teeveestä, yksi joogaa, yksi värittää. Simple as that.

Vaikka värityskirjahypetys saattaa huvittaa ja teosten maailmaa syleilevät nimet ja lupaukset herättää hilpeyttä, pysyn värittäjien jengissä. Luulen myös, että joulupukki tuo veljelleni, epäilevälle tuomaalle, tietokirjoista parhaan nimeltään Saa värittää.